Yerli turistler geçen yıl seyahate 419,3 milyar lira harcadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yurt İçi Turizm Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024’ün dördüncü çeyreğine ilişkin yurt içi turizm verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde, yurt içinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bu seyahatlerin bir ve daha fazla geceleme kaydıyla toplam seyahat sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,4 azalarak 11 milyon 467 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanlar bu dönemde toplamda 76 milyon 576 bin geceleme gerçekleştirdi ve ortalama geceleme sayısı 6,7 gece oldu.

2024 yılı genelinde ise toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8,7 artarak 66 milyon 836 bine ulaştı. Bu dönemde seyahate çıkanların gerçekleştirdikleri toplam geceleme sayısı yüzde 2,3 artarak 484 milyon 141 bin oldu. Ortalama geceleme sayısı ise 7,2 gece olarak kaydedildi.

Seyahat Edenlerin 66 Milyar Lira Harcadığı Belirlendi

Yurt içinde seyahat edenlerin 2024’ün dördüncü çeyreğinde yaptıkları seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin liraya yükseldi. Bu harcamaların büyük bir kısmı, yüzde 93’ünü kişisel harcamalar oluştururken, yüzde 7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 lira oldu.

Yıllık bazda, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam harcamalar yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak kaydedildi. Bu harcamaların yüzde 88,1’i kişisel harcamalar tarafından gerçekleştirilirken, yüzde 11,9’u paket tur harcamalarından oluştu. Seyahat başına ortalama harcama ise 6 bin 274 lira oldu.

Çeyreklik harcama türlerinin analizinde, yeme ve içme harcamalarının yüzde 33,8 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Ulaştırma harcamaları yüzde 27,7 ve konaklama harcamaları yüzde 12,1 pay aldı. Yeme ve içme harcamalarında yüzde 61,4, ulaştırma harcamalarında yüzde 33,6 ve konaklama harcamalarında yüzde 50,3 artış yaşandığı görüldü.

En Fazla Seyahat Yakınları Ziyaret Amacıyla Gerçekleştirildi

Dönemsel analizde, yakınları ziyaret amacıyla yapılan seyahatler yüzde 63,1’lik payla en yüksek orana sahipken, gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatler yüzde 25,6 ile ikinci sırada yer aldı. Seyahat amaçları yıllık bazda incelendiğinde ise yakınları ziyaret yüzde 57,2’lik oranla ilk sırayı korurken, bunu yüzde 35,3 ile gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatler ve yüzde 3,7 ile sağlık amaçlı seyahatler izledi.

Çeyreklik verilere göre, seyahat edenlerin daha çok arkadaş veya akraba evlerinde konakladığı görüldü. Yıllık bazda ise en fazla geceleme arkadaş veya akraba evlerinde gerçekleşirken, kendi evlerinde konaklayanların sayısı da dikkate değerdi.

Related Posts

Yüksek et fiyatları satışları düşürdü

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi et fiyatları ve kurbanlık fiyatlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, “Enflasyondan en çok etkilenen sektör tarım ve hayvancılık. Ramazan’dan sonra kasaplarda etin fiyatının yüksek olmasından dolayı ve ekonomik durumdan dolayı satışlarda düşüş var” dedi.

Operasyonların borsaya etkisi: Günün ilk yarısında geriledi

Sabahın ilk saatlerinde Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından güne yatay başlayan BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,83 değer kaybederek 9.147,9 puana indi.

Alman ekonomisi teknik resesyonun kıyısından döndü

Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek, resesyona girmekten kurtuldu.

S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, bankaların performansının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alacağı kararlara bağlı olduğunu belirtti. Ozyavuz, faiz indirimi ve artırımı gibi adımların kârlılığı nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Işıkhan’dan kamu işçisinin zam sürecine dair açıklama: Pazarlık devam ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu işçisinin zam sürecine dair açıklamasında, “Reel ekonomik dengeleri gözetiyoruz, işçi kesiminin maksimum faydayı alacağı bir rakam üzerinde çalışıyoruz” dedi.

THY’den milyarlık zarar

THY, 2025 yılı ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. THY, yılın ilk 3 aylık bölümünde 1 milyar 818 milyon TL zarar etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir