Özel hayatını yapay zekaya anlatanlar risk altında

Yapay Zekâ Uygulamaları ve Özel Bilgilerin Güvenliği

Yapay zekâ uygulamaları hayatın her alanında daha fazla yer bulurken, bu teknolojilerle paylaşılan özel bilgilerin güvenliği de tartışma konusu olmaya başladı. ChatGPT gibi sohbet botlarını bir danışman ya da terapist gibi kullanan milyonlarca kişi, bu konuşmaların mahremiyetini sorgulamazken, OpenAI CEO’su Sam Altman’dan gelen açıklama dikkatleri bu noktaya çekti.

YASAL OLARAK GİZLEMEK ZORUNDA DEĞİL

Altman, “This Past Weekend w/ Theo Von” adlı podcast’te yaptığı açıklamada, birçok kullanıcının ChatGPT’yi bir terapist ya da danışman gibi gördüğünü ancak bu kullanım biçiminin yasal bir gizlilik hakkı oluşturmadığını söyledi.

“Şu anda bu sorunları bir terapist, avukat veya doktorla konuştuğunuzda bunun için yasal bir ayrıcalık vardır. Fakat ChatGPT ile konuştuğunuz senaryoda ne yapılması gerektiğini henüz çözemedik,” diyen Altman, bu eksikliğin hukuki açıdan önemli bir boşluk yarattığını ifade etti.

MAHKEME RİSKİ UYARISI

Altman ayrıca, bu durumun dava süreçlerinde kullanıcılar için risk oluşturabileceğini belirtti. OpenAI’ın yasal zorunluluklar kapsamında, gerektiği takdirde bu tür konuşmaları mahkemelere sunmakla yükümlü olabileceğini söyledi.

“Bu çok garip bir durum. İnsanlar yapay zekâyı sırdaş gibi görüyor ancak bu konuşmalar henüz hiçbir yasal koruma altında değil,” ifadelerini kullanan Altman, bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı.

Yapay zekâ sistemlerinin giderek kişiselleşen kullanımı, hukuki düzenleme ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Altman’a göre, ChatGPT gibi modellerle yapılan özel konuşmalar için gelecekte terapist-hasta gizliliğine benzer yasal düzenlemeler gerekebilir.

Ancak şu an itibariyle, kullanıcıların bu sistemlerle paylaştığı özel bilgiler, hiçbir yasal gizlilik zırhına sahip değil.

Related Posts

Steam’in yeni arayüzü test aşamasında

Valve’nin oyun hizmeti verdiği Steam’de arayüz değişikliği yapılacak. Bunun için testler başladı.

ChatGPT’den günde 2,5 milyar istem: Google’a rakip mi oluyor?

OpenAI, ChatGPT’nin günlük 2,5 milyar istem aldığını açıkladı. Bu sayı, yapay zekânın arama motorlarıyla rekabet edebilecek düzeye ulaştığını gösteriyor.

Steam aile paylaşımı nasıl yapılır? Adım adım yapılması gerekenler

Steam Aile Paylaşımı nasıl kurulur? Oyunlarınızı güvenle paylaşmak ve Aile Görünümü’nü etkinleştirmek için adım adım rehber burada!

Ubisoft’a göre oyuncular daha çok harcayınca daha mutlu oluyor

Ubisoft’un yıllık finansal raporunda, mikro işlemlerle para kazanmanın oyuncu deneyimini “daha eğlenceli” hale getirdiği savunuldu. Bu açıklama oyun dünyasında tepki topladı.

Elektrikli otomobillerde ÖTV artacak mı? Herkes bunu bekliyor

Elektrikli otomobillere olan talep artarken Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin değişiklik yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.

Eğitimli köpekler koklayarak Parkinson hastalığını tespit etti

İngiltere’de yürütülen yeni bir araştırmada, özel olarak eğitilen köpeklerin Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98’e varan doğrulukla ayırt edebildiği ortaya kondu. Bu tespitin, hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce yapılabildiği …