Merkez Bankası: Yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan Yeni Kararlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son olarak yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Bu artış tüm vadelerde 200 baz puan olarak belirlendi. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerle gerçekleştirilen ve vadesi 1 yıla kadar olan yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırılarak hesaplama metodunda değişikliğe gidildi.

TL’yi teşvik etmeyi hedefleyen bir diğer adım da mevduat yapısına yönelik oldu. Tüzel kişi TL mevduat payı yüzde 60’ın altında kalan bankalara, bu oranı her ay 0,3 puan artırma zorunluluğu getirildi.

Merkez Bankası aynı zamanda, TL mevduatlar için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi ödemesi oranını da revize etti. Buna göre, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü yerine yüzde 86’sı oranında ödeme yapılacak.

Öte yandan, ihracat gelirlerinin Türkiye’ye kazandırılmasına yönelik düzenlemeler de duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin Merkez Bankası’na asgari satış oranı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanacak.

Son olarak, firmaların ihracat dövizlerinin TL’ye dönüşümünü teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da yüzde 3’e yükseltildi ve bu oran da 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olacak.

Related Posts

Borsa İstanbul haftayı kayıpla kapattı, dolar ve avro yükseldi

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,81 değer kaybederken, dolar/TL yüzde 0,34, avro/TL yüzde 0,36 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,37 azalış kaydetti.

12 aylık ihracat tarihi seviyede

Türkiye’nin ihracatı nisan ayında yüzde 8.5 artarak 20.9 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci nisan ihracatı gerçekleşti. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 21.7 artışla 12 milyar dolar olurken, 4 aylık açık 34.5 milyar doları buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla 20.9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 2 Mayıs 2025 Cuma döviz fiyatları

2 Mayıs 2025 Cuma günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

İstanbullunun nisan enflasyonu yüzde 3,21 oldu

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) nisan ayı enflasyon hesaplamasına göre aylık bazda enflasyon yüzde 3,21 olurken yıllık yüzde 47,21 olarak gerçekleşti.

Yüksek et fiyatları satışları düşürdü

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi et fiyatları ve kurbanlık fiyatlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, “Enflasyondan en çok etkilenen sektör tarım ve hayvancılık. Ramazan’dan sonra kasaplarda etin fiyatının yüksek olmasından dolayı ve ekonomik durumdan dolayı satışlarda düşüş var” dedi.

Operasyonların borsaya etkisi: Günün ilk yarısında geriledi

Sabahın ilk saatlerinde Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından güne yatay başlayan BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,83 değer kaybederek 9.147,9 puana indi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir