Mekanik sistemler depremde hayat kurtarıyor

Silivri Depremi Sonrası Mekanik Sistemlerin Önemi

Türkiye’nin deprem kuşağında bulunması, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle bir kez daha hatırlatıldı. Bu durum, yapıların iç teknik altyapısının da önemini vurguluyor. Doğalgaz, yangın, havalandırma ve sıhhi tesisat gibi sistemlerin deprem anında zarar görmesi, can ve mal kayıplarına sebep olabilir. Aytes Mühendislik, bu sistemlerin sismik risklere karşı dayanıklı hale getirilmesinin önemini vurguluyor.

Son yıllarda, özellikle büyük ölçekli yapılar, konutlar, endüstriyel tesisler, raylı sistemler ve toplu kullanım alanlarında, mekanik tesisat mühendisliğine olan ilginin arttığı görülüyor. Bu sistemlerin denetim, bakım ve güçlendirme çalışmalarıyla afetlere karşı güvenlik sağlanabileceği belirtiliyor.

Ayrancı: “Sismik Tedbirler Yapı Maliyetinin Yalnızca %2’sini Kapsıyor”

Aytes Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ayrancı, mekanik tesisat sistemlerinin yapılar için önemine değinerek, depremin yalnızca binaların taşıyıcı sistemlerini değil, içindeki teknik altyapıyı da etkilediğini belirtiyor. Özellikle doğalgaz, havalandırma ve sıhhi tesisat sistemlerinde yaşanabilecek sorunların ciddi sonuçlara yol açabileceğinin altını çiziyor.

Ayrancı, yaptığı açıklamada, mekanik tesisat mühendisliğinin deprem sonrası ortaya çıkabilecek ikincil tehditlere karşı koruma sağladığını belirterek, mevcut yapılarda da mekanik sistemlerin sismik dayanımı açısından denetlenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu çalışmaların düşük maliyetlerle yapılabileceğini ve büyük kayıpların önüne geçebileceğini ifade ediyor.

Ayrancı, sektör paydaşlarına ve vatandaşlara seslenerek, yapıların güvenliği için sadece taşıyıcı sistemlerin değil, mekanik tesisat sistemlerinin de önemli olduğunu vurguluyor. Deprem güvenliğinin bütüncül mühendislik çözümleriyle sağlanabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Endonezya’da 1997’den beri en düşük işsizlik oranı

Endonezya’da 2025 yılının mart çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 4,76’ya gerileyerek son 28 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu oran, 2024’ün aynı döneminde yüzde 4,82 olarak kaydedilmişti. Böylelikle ülke, 1997’den bu yana en düşük işsizlik oranını …

Özgür Erdursun acı haberi verdi: 321 bin 418

Enflasyonun yüksek seyrettiği ekonomi koşullarında işsiz ordusu büyüyor. Veriler bu yılın başında işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısının önceki yılları katladığını gösteriyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun Dünya’daki köşesine işsizlik …

Kim ne kadar maaş alacak belli oldu: Doktor, Öğretmen, Polis, Avukat…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,00 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 37,86 oldu.

Nisanda fiyatı en çok artan ürün belli oldu

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu.

Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren mayıs ayı kira zam oranı belli oldu

Ev ve iş yeri sahipleriyle kiracıların, gözlerini çevirdiği mayıs ayı kira zam oranı belli oldu. TÜİK’in açıkladığı son dakika enflasyon verileriyle konutlarda uygulanacak kira artış oranı belirlendi. Peki, mayıs ayı kira artış oranı ne kadar oldu? İşte kira zam oranı…

Son dakika… Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu

Son dakika… Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre, 2025 yılı nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,00 olurken yıllık yüzde 37,86 olarak hesaplandı. Açıklanan verilere göre mayıs ayında tavan kira artış oranı yani TEFE-TÜFE değişim oranı ise yüzde 48,73 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir