Alman ekonomisi teknik resesyonun kıyısından döndü

Almanya Ekonomisi, İlk Çeyrekte Yüzde 0,2 Büyüdü

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) öncü verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, Ocak-Mart 2025’te bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 büyüme kaydetti. Bu büyüme, piyasa beklentilerini karşılayarak Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dördüncü ekonomisinde olumlu bir tablo çizdi.

Alman ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yaşadığı küçülmenin ardından bu çeyrekte büyümeyi başardı. Bu durum, teknik resesyonun önüne geçilmesini sağladı.

Çeyreklik bazda büyümeye olumlu katkı yapan unsurlar arasında yatırımlar ve hane halkının nihai tüketim harcamaları öne çıktı. Ancak takvim etkisinden arındırılmış yıllık GSYH artışı eksi yüzde 0,2 olarak gerçekleşti.

Ekonomik Zorluklarla Karşı Karşıya

Tarife savaşları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikaları, küresel ekonomiyi tehdit ederken Almanya, özellikle imalat sektörüne bağımlılığı sebebiyle ekonomik zorluklar yaşamaya devam ediyor. Trump’ın gümrük vergileri konusundaki politikaları, Alman ekonomisi için özel bir risk oluşturuyor.

Ülke ekonomisi, 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 daralırken, yapısal sorunlar ve Uluslararası rekabetin etkisiyle arka arkaya ikinci yıl küçülme kaydetti. Almanya, son iki yıldır büyümeyen tek G7 ekonomisi konumunda.

Alman hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0’a düşürdü. Eğer Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, ülke üst üste üçüncü yıl büyümemiş olacak.

Related Posts

Yüksek et fiyatları satışları düşürdü

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi et fiyatları ve kurbanlık fiyatlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, “Enflasyondan en çok etkilenen sektör tarım ve hayvancılık. Ramazan’dan sonra kasaplarda etin fiyatının yüksek olmasından dolayı ve ekonomik durumdan dolayı satışlarda düşüş var” dedi.

Operasyonların borsaya etkisi: Günün ilk yarısında geriledi

Sabahın ilk saatlerinde Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından güne yatay başlayan BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,83 değer kaybederek 9.147,9 puana indi.

S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, bankaların performansının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alacağı kararlara bağlı olduğunu belirtti. Ozyavuz, faiz indirimi ve artırımı gibi adımların kârlılığı nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Işıkhan’dan kamu işçisinin zam sürecine dair açıklama: Pazarlık devam ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu işçisinin zam sürecine dair açıklamasında, “Reel ekonomik dengeleri gözetiyoruz, işçi kesiminin maksimum faydayı alacağı bir rakam üzerinde çalışıyoruz” dedi.

THY’den milyarlık zarar

THY, 2025 yılı ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. THY, yılın ilk 3 aylık bölümünde 1 milyar 818 milyon TL zarar etti.

İtalya’da banka savaşları başladı: Bankacılık devi sigorta devine talip

İtalya’da yatırım bankası Mediobanca SpA’nın, sigorta şirketi Assicurazioni Generali SpA’nın varlık yönetimi birimi Banca Generali’yi satın almak için 6,3 milyar euroluk teklifte bulunduğu bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir