‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

Gıda Fiyatlarındaki Artış Toplumun Alım Gücünü Etkiliyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, gıda fiyatlarındaki artışın düşük ve orta gelir gruplarının alım gücünü olumsuz etkilediğini ve gelir adaletsizliğini artırdığını belirterek, fiyat artışlarına çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

‘Kontrol Altına Alınmalı’

Ardıç, ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yıllık gıda enflasyonunun OECD ülkeleri arasında en yüksek olan ülkeden 3 kat daha fazla seviyeye ulaştığını aktardı. Ülkedeki tarımsal felaketlerin gıda fiyatlarındaki yeni artışlara neden olabileceğine dikkat çeken Ardıç, “Gıda enflasyonu maalesef daha ciddi boyutlara ulaşabilir” şeklinde konuştu.

“Gıda enflasyonu, toplumsal istikrar, halk sağlığı ve sosyal adalet açısından çok önemli bir sorundur” diyen Ardıç, “Gıda fiyatlarındaki artış düşük ve orta gelirli insanların alım gücünü etkilemekte ve gelir adaletsizliğini daha belirgin hale getirmektedir. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için etkili politikalar geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ardıç, Türkiye’de gıda arzının güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde tarım arazilerinin yüzde 30’unun bulunmasına rağmen üretim kapasitesi düşük. Tarım ve hayvancılığın hala sorun olması düşündürücü. Acilen çözüm bulunmalı” dedi.

‘Dayanacak Gücümüz Kalmadı’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına işaret eden Ardıç, faizlerin beklentilerin aksine yüzde 49’a kadar yükseldiğini belirtti. Ardıç, “Enflasyonun ve faizlerin düşmesini umduk ama maalesef istediğimiz gibi olmadı. Durum hiç iç açıcı değil. Sanayiciler olarak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kredi maliyetleri bizi üretmekten alıkoyuyor” şeklinde konuştu.

Ardıç, ekonomi yönetiminin talebi kısmasıyla enflasyonu düşürmeye çalışmasına dikkat çekerek, “Fiyat artışlarının sebebi sadece talep fazlalığı değil aynı zamanda arz eksikliği de olabilir. Üretmediğimiz malın fiyatı artar” dedi.

Related Posts

Operasyonların borsaya etkisi: Günün ilk yarısında geriledi

Sabahın ilk saatlerinde Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından güne yatay başlayan BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,83 değer kaybederek 9.147,9 puana indi.

Alman ekonomisi teknik resesyonun kıyısından döndü

Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek, resesyona girmekten kurtuldu.

S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, bankaların performansının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alacağı kararlara bağlı olduğunu belirtti. Ozyavuz, faiz indirimi ve artırımı gibi adımların kârlılığı nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Işıkhan’dan kamu işçisinin zam sürecine dair açıklama: Pazarlık devam ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu işçisinin zam sürecine dair açıklamasında, “Reel ekonomik dengeleri gözetiyoruz, işçi kesiminin maksimum faydayı alacağı bir rakam üzerinde çalışıyoruz” dedi.

THY’den milyarlık zarar

THY, 2025 yılı ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. THY, yılın ilk 3 aylık bölümünde 1 milyar 818 milyon TL zarar etti.

İtalya’da banka savaşları başladı: Bankacılık devi sigorta devine talip

İtalya’da yatırım bankası Mediobanca SpA’nın, sigorta şirketi Assicurazioni Generali SpA’nın varlık yönetimi birimi Banca Generali’yi satın almak için 6,3 milyar euroluk teklifte bulunduğu bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir