Bankacılardan 19 Mart yorumu: Merkez Bankası’nın bu kadar rezerv biriktirmesine gerek var mı?

Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten: “Merkez Bankası’nın Oluşturduğu Tampon İşe Yarıyor”

Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, Ekonomi Gazetesi’ne verdiği röportajda 19 Mart operasyonlarının piyasayı etkilemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Akten, “Merkez Bankası’nın oluşturduğu tamponun işe yaradığını o süreçte gördük. Faizler hızla yeniden yükseldi ve bir yavaşlama başladı” dedi. Yıl sonu enflasyon beklentilerine de değinen Akten, enflasyonun yüzde 30-31 aralığında şekillenmesini beklediklerini ve politika faizinin yüzde 36-38 bandında kalacağını belirtti. Ayrıca, kredi büyümesinde enflasyonun altında kalmanın ekonomiyi sağlıklı bir zemine oturtacağını vurguladı.

“Bankacılar olarak o rezervin neden biriktirildiğini 19 Mart’tan sonra anladık” diyen Akten, siyasi krizlerin ekonomik dengeler üzerindeki etkisine de dikkat çekti. Akten, 2025 başladığında bankacılık sektörü için olumlu beklentilerin döndüğünü belirtti.

2024’e nazaran 19 Mart operasyonlarının bankacılık sektörüne etkisine değinen Akten, geçen yıl aralık ayında yapılan ilk faiz indirimiyle sektörde ve sanayide önemli bir hızlanma yaşandığını söyledi. Akten, bu süreçte önemli rezervlerin biriktiğinin altını çizdi. Merkez Bankası’nın bu rezervleri biriktirmesinin nedeninin riskleri dengelemek olduğunu belirten Akten, tamponun işe yaradığını gözlemlediklerini söyledi.

Akten, enflasyon ve politika faizi beklentilerine ilişkin de bilgi vererek, enflasyonun yıl sonunda yüzde 30-31 aralığında olmasını beklediklerini ve politika faizinin yüzde 36-38 bandında kalacağını dile getirdi. Kredi büyümesine de değinen Akten, kredi büyümesinin enflasyonun altında kalmasının önemli olduğunu ve bu durumun ekonomiyi desteklediğini söyledi.

Related Posts

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

SPK, Katar’da uluslararası finans masasında: Faizsiz finansman ve sürdürülebilirlik vurgusu

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ün de konuşma yaptığı IOSCO 2025 Yıllık Toplantıları Katar’ın Doha kentinde gerçekleştirildi. Toplantılarda gelişmekte olan piyasalardaki güncel gelişmeler, bireysel yatırımcıların korunması ve faizsiz finansman araçlarının potansiyeli ele alındı.

Spot piyasada milyarlar el değiştiriyor

Enerji piyasalarında çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Spot doğal gaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 815 lira 93 kuruş olarak belirlenirken, işlem hacmi 3 milyon 201 bin liraya gerileyerek neredeyse yarıya düştü. Önceki gün bu …

İBB’de hafriyat tekeli çöktü: Gelirler artık kamu hesabına aktarılıyor

Ekrem İmamoğlu döneminde İBB’ye ait hafriyat döküm sahalarının Murat Gülibrahimoğlu’nun uhdesine verildiği iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Aylık 1,5 milyar lirayı bulan gelirlerin belediye dışındaki özel hesaplara yönlendirildiği ortaya çıkarken, yürütülen soruşturma sonrası kontrol yeniden kamuya geçti. Devletin müdahalesiyle birlikte döküm sahalarının yönetimi İBB iştiraki İSTAÇ A.Ş.’ye devredildi ve artık hafriyat döküm ücretleri doğrudan belediyeye ait resmi banka hesabına yatırılıyor.

Kredi kartlarında yeni dönem: Kart limitleri değişecek

BDDK, şubat ayında aldığı karar ile ihtiyaç kredilerinin vade ve limitlerinde değişikliğe gitmişti. Benzer bir değişiklik çalışmasının kredi kartları için yürütüldüğü öğrenilirken, halihazırda kullanılan 25 bin liralık nakit avans ve taksitli nakit avans limitlerinde üst sınır 50 bin TL’ye yükseltilecek. Ayrıca kart ile yapılacak nakit işlemlerde uygulanan 3 aylık vade sınırı da esnetilecek.

Küresel piyasalar makroekonomik verileri bekliyor

Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı. Gözler gelecek hafta dünya genelinde açıklanacak önemli makroekonomik verilere çevrildi. Türkiye’de ise Merkez Bankası açıklamaları bekleniyor.